Paznicii de la spitale, obligați să dea o declarație că nu primesc „atenții” de la vizitatori

Paznicii de la spitale, obligați să dea o declarație că nu primesc atenții de la vizitatori
Publicat: 27/12/2012, 19:49
Actualizat: 06/07/2016, 16:12

Pacienții internați în spitalele publice pot fi vizitați zilnic între anumite ore, iar persoanele care asigură serviciul de pază vor da o declarație prin care se angajează să nu primească niciun fel de „atenții” pentru a permite accesul în afara programului de vizitare.

Prevederile sunt cuprinse în Ordinul privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice emis în 17 decembrie de ministrul Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, programul de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice este de luni până vineri, între orele 15.00 și 20.00, precum și sâmbăta și duminica, între orele 10.00 și 20.00.

Managerii unităților sanitare au obligația să afișeze programul de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor”, se arată în Ordinul ministrului Sănătății.

Totodată, prin actul normativ a fost interzisă unităților sanitare perceperea de taxe pentru vizitarea pacienților.

Persoanele care asigură paza unităților sanitare vor da o declarație prin care se angajează să respecte programul de vizite și să nu primească niciun fel de „atenții” pentru a permite accesul în afara acestui program.

„În cazul încălcării acestor prevederi se vor aplica sancțiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă pentru persoana care se face vinovată sau încetarea contractului cu firma de prestări de servicii de pază”, potrivit Ordinului ministrului Sănătății.

Totodată, Ordinul prevede că un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi poate fi vizitat de maximum trei persoane.

De asemenea, în salon pot fi simultan vizitatori pentru cel mult doi pacienți.

Unitățile sanitare pot dispune ca durata vizitei să fie limitată la 60 de minute, pentru a da posibilitatea vizitei și celorlalți pacienți internați în același salon, dacă există solicitări în acest sens.

Pacienții din secțiile sau compartimentele de terapie intensivă pot fi vizitați zilnic doar de membrii familiei, respectiv părinți, copii, surori sau frați. La acești pacienți pot intra cel mult două persoane, care trebuie să respecte procedurile interne ale secției.

Secțiile sau compartimentele de terapie intensivă sunt obligate să aibă un număr de telefon prin care medicul curant sau cel de gardă să informeze familia despre starea pacientului.

„Aparținătorii vor fi informați despre acest număr de telefon la internarea sau la transferul pacientului în secția/compartimentul respectiv”, potrivit documentului citat.

Familiile pacienților internați în oricare dintre secțiile unității sanitare pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul șef sau de coordonatorul secției, aprobat de directorul medical și afișat la loc vizibil în unitatea sanitară.

Pacienții aflați în stare critică sau terminală pot fi vizitați la orice oră, indiferent de secția în care sunt internați. Un membru al familiei poate solicita să stea permanent lângă pacientul aflat în stare critică sau în fază terminală, dacă sunt condiții necesare în secția în care este internat.

„În caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurându-se un spațiu adecvat de așteptare, în apropierea secției, compartimentului respectiv”, potrivit documentului citat.

Prevederile Ordinului se aplică tuturor unităților sanitare cu paturi din rețeaua Ministerului Sănătății și celor al căror management a fost transferat la autoritățile administrației publice locale.

Sancțiunile în cazul contravențiilor constatate vor fi aplicate de personalul împuternicit din structurile de control ale Ministerului Sănătății și ale direcțiilor de sănătate publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×